Pianonsoiton alkeet
Pianonsoiton alkeet uuden opetusmetodin avulla
Pianonsoiton alkeiden harjoittelu on perinteisesti vaatinut runsaasti kärsivällisyyttä sekä oppilaalta että opettajalta. Nuotinlukutaidon oppiminen (nuottien nimeäminen ja löytäminen koskettimistolta) on yksilöllistä, mutta on arvioitu, että aikaa oppimiseen kuluu keskimäärin 1,5-2 vuotta*. Keskiverto-oppilaan on arvioitu oppivan soittamaan sujuvasti suoraan nuoteista (ns. prima vista) noin kahdeksassa vuodessa*.
Mummila© -metodin avulla nuottien nimeäminen ja nuottien yhdistäminen oikeisiin koskettimiin aukenee miltei välittömästi.
Metodin avulla
jopa pienet lapset voivat
harjoitella itsenäisesti
tuttuja sävelmiä.
Värilliset nuotit auttavat erottamaan oikean sävelkorkeuden.
Värilliset säveltarrat ohjaavat oikeille koskettimille.
Keskittymiskyky kohdistuu nuottien sijainnin hahmottamisen sijaan musiikin teorian opiskeluun ja sävelten soittamiseen.
Kirjasta saatua palautetta
Iloa musiikissa –kirjassa musiikin teoreettiset ja tekniset osuudet on sisäänrakennettu käytännön soittamiseen. Lapsen mielikuvitusmaailmaa herätellään pehmeän johdonmukaisesti läpi koko oppikirjan – ja juuri tämä luo inspiroivan ja tukevan pohjan pianonsoiton oppimiselle sekä elämänikuisen musiikkisuhteen syntymiselle.
Alkeisoppikirjassa lapsi pääsee tutustumaan myös soinnuilla säestämiseen jo varhaisessa vaiheessa. Säestäminen on pianonsoittajalle varsin hyödyllinen ja tärkeä taito.
Oppikirjaa voi käyttää niin musiikkiopistoissa kuin omatoimisen opiskelun tukena.
Pianonsoiton opettaja, diplomipianisti
Annalina Backman
On ollut onni törmätä tähän kirjaan ja päästä pianonsoitossa etenemään askel kerralla kohti täydellistä pianonsoittoa kokematta olevansa huono. Pianoa soittaessa kirjan avulla en ole hetkeäkään kokenut olevani huono vaan kehitys on lähtenyt heti ensi soinnusta liikkeelle.
Tyttö 13v
Kirjan sävelmät ovat mieleenpainuvia, joten nuotit on helppo opetella ulkoa.
Tyttö 14v
Terhi Knopman on tehnyt äärettömän hyvää työtä, sillä hänen tekemänsä kirjan avulla olen oppinut soittamaan pianoa. Minä en oikein ymmärrä muita musiikkikirjoja, sillä ne ovat kuin mustia palloja valkoisella paperilla.
Kiitos!
Tyttö 11v
Meinaan opetella soittamaan. Avuksi löysin Iloa musiikista -kirjan. Kannen kuvasta päätellen kirja on suunnattu nuorille soittajille ja heidän huoltajilleen, mutta millään tavalla lapsellisena en teosta pidä. Harjoittelen oikein mielelläni Tuiki tuiki tähtöstä ja muita tuttuja lauluja.
Soitto-ohjeet ovat huomattavan selkeät. Nuoteilla on värit, ja samoilla väreillä merkitään koskettimet. Peukku on ykkönen, etusormi kakkonen jne. Sormiharjoituksia on ilahduttavan vähän, ja melkein heti pääsee soittamaan ihan oikeita kappaleita. Ensin soitetaan yhdellä kädellä, mutta sävellykset muuttuvat sivu sivulta haastavammaksi. Välillä on vähän teoriaa nuottien kestosta ja sen semmoisesta. Kävin lapsena monta vuotta musiikkiopistossa ilman, että opin tätä kaikkea.
Ote Nuorille ja naperoille -blogista
Tämä kirja sai minut innostumaan pianon soitosta. Kirjaa oli hyvin helppo edetä, koska ohjeet olivat selkeät. Aluksi tein paljon harjoituksia ja sen jälkeen aloitin soittamaan tuttuja kappaleita. Kirjan avulla opin soittamaan pianoa, vaikka en osannut soittaa sitä aiemmin. Kirjan mukana tulevat ohjeet ja väritarrat auttoivat minua oppimaan pianon soittamista molemmilla käsillä. Kirjassa on paljon kappaleita, joita olen laulanut pienestä asti, joten niitä oli kiva oppia soittamaan.
Viivi 11v
Olen aina halunnut osata soittaa pianoa, mutta se on tuntunut mahdottomalta. Aloittaminen tämän metodin avulla oli helppoa. Soittamisesta pääsi heti jyvälle ja harjoittelua ei olisi malttanut lopettaa ollenkaan. Aloitin harjoittelun ”Satu meni saunaan” kappaleesta. Harjoittelun edetessä palasin aina välillä katsomaan ohjeita ja tekemään sormiharjoituksia. Muutaman päivän harjoittelun jälkeen osasin jo soittaa useamman kappaleen. Olin erittäin iloinen, kun osasin soittaa lapseni syntymäpäivänä hänelle ”Paljon onnea vaan” kappaleen.
Vuokko 40v
*Lähde: Kuopion konservatorion tilaama opinnäytetyö Minna Vainio: ”Soitetaan noin niin kuin quasi”. Nuotinluvun ja prima vistan opettamisesta pianonsoitossa.